Veckans bloggtema - Fördomar

Bloggvärldsbloggen har temat Fördomar den här veckan. Jag tänkte göra ett försök i detta ämne jag med.

Jag har en konstig fördom och det är mot rökare. Konstig därför att jag själv varit rökare, i 12 år! Jag slutade ungefär fyra veckor efter jag fick veta att jag var gravid och har inte rökt sen dess. Jag saknar det inte, jag är inte avundsjuk på de som röker, jag känner mig mest otroligt dum som inte slutat tidigare. Till min hjälp hade jag boken Äntligen icke rökare av Allen Carr. Utan den hade det aldrig gått. Jag slutade utan nikotinplåster, utan godis och utan abstinensbesvär! Nog om det, det är viktigt för historien men inte vad jag skulle skriva om.

Min fördom är mot rökare. Speciellt unga rökare. Värst fördomar har jag mot rökande föräldrar. Och jag har inga som helst logiska belägg för det! Kanske är det att någonstans i mitt huvud önskar att de visste hur lätt det kan vara att sluta och hur onödigt det är över huvud taget. Men jag har själv varit där, och jag vet att det blir bara värre om någon kommenterar, då tar man en extra cigg bara för att. Därför säger jag inget. Jag låter bara tankarna flyta omkring i mitt huvud. Hur kan hon/han göra så? Varför slutar hon/han inte, det är ju så lätt? Vill de att barnen skadas och växer upp till rökare de med? De köper säkert cigg för sina sista pengar som barnen kunde fått något för istället. Om de missunnar sina barn frisk luft, vad mer missunnas dem? Vilka villjesvaga människor!

Ingen tanke är egentligen rättvis och även en del av mina vänner och bekanta röker, vissa mycket, vissa då och då. De är underbara människor, de missunnar ingen något och de som har barn har välmående och glada barn. Så varför lever denna fördom i mig? Egentligen vill jag ju att alla rökare ska få uppleva samma känsla av frihet jag fått av att sluta. Är det kanske rent av bitterhet eller känslan av misslyckande från start som tänder denna eld i mig, då jag vet att jag aldrig kommer kunna övertala en rökare att sluta, så länge inte den människan själv redan bestämt sig för det? Jag vet inte riktigt, jag vet bara att jag i ett val skulle ta icke-rökaren, det är min boja av fördom.

Kommentarer
Skrivet av: stine

jag har också fördommar mot dem, fast även jag varit en av dem. haha..

ja fika är kul, men man vill ju helst gå ner i vikt efter en förlossning inte upp :) haha fast några fikor innan det kan man ju ta ;)

2009-06-03 @ 11:30:10
URL: http://lillastine.blogg.se/

Strö salt i såren:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Dela med dig:

Trackback
RSS 2.0